A&U: Ainolan perunaillalliset
Elokuussa 2020 aloitimme nykytaiteilijoina kolmen taiteilijakotimuseon, Ainolan, Tarvaspään ja Visavuoren yhteisessä Aikakoneita ja utopioita -hankkeessa. Hankkeen puitteissa 8.5.2021-30.1.2022 järjestetty näyttely “tarkasteli historiaa ja nykyisyyttä ja kysyi, miten voisimme tehdä kestäviä valintoja tulevaisuutta rakennettaessa”.
Ainolassa keskityttiin ruokaan, ja koska Tuusulanjärven taiteilijayhteisön voisi sanoa perustuneen perunalle, järjestimme perunaillalliset Twitterissä.
Ajatus Twitteristä illallispöytänä syntyi alunperin Untitled-festivaalin Pyöreässä Pöydässä, jossa Mikko Dufva kasvatti sen esiin sykähdyttävän lajienvälisen tulevaisuuden siemenistä yhdessä Katri Saarikiven, erään vantaalaisen männyntaimen ja oravien kanssa.
Mikko auttoi meitä myös illallisten valmistelussa.
Twitter-pöydässä herkuteltiin perunalla ja kysyttiin millainen maailma voisi olla, jos peruna olisi sykähdyttävän lajienvälisen tulevaisuuden siemen.
Liitureiden ja Ainola-museon johtajan Julia Donnerin menussa olivat alkuruokana perunalastut, pääruokana merilevässä kasvatetut uudet perunat ja jälkiruokana puolukkaperunaleivokset, joiden reseptin saimme Twitterissä Annukka Meroselta.
Keskusteluista jäivät liiturien mieltä kiehtomaan erityisesti 100-vuotias ihmisisosisä (vrt. oravan 2-4 vuoden elinikä), pottubudjetti ja sen kyljessä seurannut varoitus talouden perustamisesta monokulttuurille, peruna ilmastosankarina sekä oppimisen vertauksena ja perunoiden sopiva suola pitkän avioliiton perustana.
→ Voisiko sopivasti suolatuille perunoille perustaa myös pitkäikäisiä ihmis-liito-orava-naapuruuksia? Jos, niin miten se tapahtuisi?
Keskustelua voi jatkaa niin kauan kuin se on Twitterissä olemassa ja Twitter on olemassa.
Ainolaan voit tutustua täällä.